Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Qu'est-ce que la Francophonie ? Le français à la fête !

La Journée internationale de la francophonie est une célébration mondiale de l’Organisation internationale de la francophonie (OIF) ayant lieu le 20 mars de chaque année.
Παίξτε με τα γαλλικά: Κατεβάστε το argumentaire!



Η Γαλλική γλώσσα μιλιέται από περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι η επίσημη γλώσσα σε 32 χώρες σε 5 ηπείρους, η δεύτερη γλώσσα σε διδασκαλία στον κόσμο και η τρίτη γλώσσα που χρησιμοποιείται στο Wikipédia. Μαζί με τα αγγλικά και τα γερμανικά, είναι η επίσημη γλώσσα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις τρεις έδρες της : Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο.
Τα γαλλικά είναι παράλληλα, μια από τις έξι γλώσσες εργασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια από τις δύο γλώσσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και μια από τις επίσημες γλώσσες της Αφρικανικής Ένωσης. Ο αριθμός όσων μαθαίνουν γαλλικά αυξήθηκε κατά 2% ετησίως από το 2007 ως το 2010, παρά την πτώση που σημειώθηκε στην Ευρώπη*.
* Από την Έκθεση για την γαλλική γλώσσα στον κόσμο το 2010, που δημοσιεύθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ).



Ο ετήσιος εορτασμός της γαλλοφωνίας έχει αναφορά αυτήν τη γλωσσική κοινότητα, στην οποία συνυπάρχουν εκατομμύρια ανθρώποι στον κόσμο. Πρόκειται πράγματι για μία κοινότητα, επειδή η γαλλική γλώσσα προωθεί επίσης ένα σύστημα αξιών. Ο υφιστάμενος Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, που περιλαμβάνει 80 κράτη και στον οποίο η Ελλάδα είναι μέλος του από το 2004, είναι στην πραγματικότητα ένας οργανισμός που προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ως εκ τούτου, η γαλλοφωνία είναι κάτι πολύ πιο ευρύ από μία απλή ομάδα χωρών που μοιράζονται την ίδια γλώσσα.

Η γαλλοφωνία αποτελεί επίσης σημαντικό φορέα πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Χρησιμοποιώντας τη γαλλική γλώσσα στις συναλλαγές μας, στους Διεθνείς Οργανισμούς, στον πολιτισμό, αντιστεκόμαστε στη δραματική φθορά και ισοπέδωση που θα προκαλούσε η χρήση μίας και μόνο γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Η πολιτιστική ποικιλομορφία προστατεύει τόσο την ταυτότητά μας όσο και την πολιτιστική και καλλιτεχνική έκφραση. Αποτελεί άλλωστε το μείζονα στόχο του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας.
http://www.larissanet.gr/2016/03/18/giati-giortazetai-i-gallofonia-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου